5 tips voor het kiezen van een zorgverzekering voor 2020

5 tips voor het kiezen van een zorgverzekering voor 2020

December is voor alle Nederlanders het moment om een nieuwe zorgverzekering voor 2020 te kiezen. Dit jaar is het meer dan ooit aantrekkelijk om over te stappen, mede door het stijgen van de zorgpremies.

Alle zorgverzekeraars hebben in het begin van november hun zorgpremies voor de basisverzekering bekendgemaakt. Eerder dit jaar werd al bekend dat het eigen risico met 385 euro gelijk blijft aan vorig jaar. Aan jou nu de keus of bij je huidige zorgverzekeraar blijft of gaat overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Het opzeggen van de basisverzekering is mogelijk tot en met 31 december 2019. Tot 1 februari 2020 is het wel mogelijk een basisverzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekering. Voor het afsluiten van een aanvullende verzekering gelden dezelfde deadlines. Het is bij de meeste verzekeraars wel mogelijk om tussentijds de aanvullende verzekering aan te passen.

Wanneer je een zorgverzekering vergelijkt en kiest is het beter om niet alleen naar de maandelijkse premie te kijken. Wanneer je zorg nodig blijkt te hebben die niet wordt gedekt in het basispakket, kun je bedrogen uitkomen. Het kiezen van een zorgverzekering is dus ook afhankelijk van de zorg die je nodig denkt te hebben in 2020. Tevens veranderen jaarlijks de zorgverzekeringen, waardoor het belangrijk is goed naar de pakketten te kijken.

Hieronder geven we 5 tips en adviezen voor het kiezen van een passende zorgverzekering voor 2020.

1. Het eigen risico

Vergelijkbaar met dit jaar bedraagt het eigen risico in 2020 385 euro. Het bedrag voor de eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit het basispakket. Voor bijna alle Nederlanders geldt dat zij eerst boven de 385 euro moeten uitkomen voordat er zorg vergoed wordt. Het is dus belangrijk om dit bedrag achter de hand te houden, bijvoorbeeld als er een behandeling moet plaatsvinden.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen waarbij het eigen risico niet geldt voor zorg uit het basispakket. Zo worden bezoeken aan de huisarts altijd vergoed. Het is dus helemaal niet nodig om de huisarts te mijden vanwege het eigen risico.

Zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om het wettelijke bedrag aan eigen risico van 385 euro op te hogen tot 500 euro. Door dit te doen kun je tot 25 euro aan zorgpremie per maand besparen. Het ophogen van het eigen risico is alleen aantrekkelijk als je verwacht in 2020 geen of weinig zorg nodig te hebben.

Voor de zorg die wordt vergoed uit de aanvullende verzekering, is het eigen risico niet van toepassing. Bezoeken aan de fysiotherapeut bijvoorbeeld worden vergoed als deze zijn gedekt in de aanvullende verzekering.

Er kan verwarring ontstaan tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het bedrag dat je betaalt als je een behandeling niet helemaal vergoed krijgt door de zorgverzekering. Dit betekent dat je te maken kunt krijgen met een eigen bijdrage, ook wanneer je de drempel van het eigen risico al gepasseerd bent

2. Premie van het basispakket

Alle zorgverzekeraars bieden een basisverzekering aan, waarvan de premies inmiddels zijn bekendgemaakt. Het kabinet voorspelde dat de basispremie met tien euro per maand zou stijgen. In realiteit blijkt dat de meeste polissen lager dan 10 euro zijn gestegen.

De premies van het basispakket voor 2020 variëren van 101,95 euro bij Zekur (budgetpolis) tot 142,95 euro bij De Amersfoortse (restitutiepolis). Alle premies voor 2020 zijn te bekijken via onze gemakkelijke zorgvergelijker.

3. Onderdelen van het basispakket

Jaarlijks worden er veranderingen gedaan aan de (basis)zorgverzekering. Ook voor 2020 zijn er door de overheid weer veranderingen doorgevoerd:

  • Hogere zorgpremie: De nominale premie van de basisverzekering gaat per maand ongeveer drie euro omhoog.
  • Lagere collectieve korting: De maximale collectieve korting die je mag krijgen gaat omlaag; van 10% naar 5%.
  • Logeervergoeding: Moet je (zonder opname) langer dan drie aaneengesloten dagen naar het ziekenhuis voor behandelingen? Wie ver van het ziekenhuis woont kan in 2020 een logeervergoeding krijgen van maximaal 75 euro per nacht.
  • Vergoeding dure medicijnen: Wordt een geneesmiddel vanwege te hoge kosten niet in de basisverzekering opgenomen? Vanaf 2020 wordt de apotheekbereiding vergoed, als de prijs hiervan niet extreem hoog is.
  • Specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten: Vanaf 2020 wordt deze zorg vergoed uit de basisverzekering.
  • Geneesmiddel Fampyra: Sinds 1 september 2019 zit Fampyra in de basisverzekering en ook in 2020 blijft dit zo.

4. Het soort polis

Zorgverzekeraars bieden verschillende soorten polissen aan; natura, restitutie, combinatie of budget. De keuze is hiervoor is geheel afhankelijk van je zorgbehoefte en keuzevrijheid. Hieronder leggen we de verschillende soorten zorgpolissen uit.

  • Een naturapolis dekt alle zorg bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Een behandeling van deze aanbieders wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed. Als afnemer hoef je zelf niets voor te schieten of nadien een rekening te betalen. Het is bij een naturapolis overigens wel mogelijk om gebruik te maken van niet-gecontracteerde zorgverleners, maar dan is een deel van de kosten voor eigen rekening.
  • Een restitutiepolis geeft volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Het is bij dit type polis niet nodig om te kiezen voor een gecontracteerde behandelaar om de kosten vergoed te krijgen. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je de kosten wel zelf voorschieten en deze nadien declareren bij de zorgverzekeraar. Een restitutiepolis is zo’n 5 euro per maand duurder dan de naturapolis.
  • Een combinatiepolis vergoedt een aantal soorten zorg volgens het recht op zorg (natura) en anderen soorten zorg onder het recht op vergoeding (restitutie). Zorgverzekeraars hebben sommige restitutiepolissen verandert in een combinatiepolis omdat de regels voor namen van zorgpolissen zijn aangescherpt. Een polis is pas een restitutiepolis als de zorgverzekeraar de kosten voor niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoedt.
  • Een budgetpolis, ook wel selectief polis genoemd, dekt alleen zorg die je krijgt van gecontracteerde zorgverleners. Het verschil met de naturapolis is dat je in veel gevallen bij nog minder zorgverleners terecht kan. Vaak ligt het serviceniveau ook lager. Als verzekerde zal je veel zelf online moeten regelen.

5. Aanvullende verzekering

Naast het afnemen van de verplichte basisverzekering heb je misschien ook een aanvullende verzekering nodig. Het is altijd raadzaam jaarlijks te checken of je de zorg die deze verzekering dekt nog nodig hebt of zal nodig hebben in het komend jaar.

Zorgverzekeraars voeren vaak wijzigingen door in de aanvullende verzekering. In de afgelopen jaren is de dekking vanuit de aanvullende verzekering minder, de vergoeding lager of minder behandelingen worden vergoed. Zorgverzekeraars doen het om premies betaalbaar te houden. Zo werden vroeger fysiotherapie behandelingen onbeperkt vergoed.

Ook in 2020 vergoeden verschillende zorgverzekeraars minder fysiotherapie behandelingen. Zilveren Kruis vergoedt in de vier sterrenverzekering in 2020 nog 36 behandelingen in plaats van 40, terwijl Ohra compleet en uitgebreid van onbeperkt naar 40 behandelingen gaat.

Start nu met het vergelijken van alle zorgverzekeringen voor 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.