Besparen op je zorgverzekering 2020

Besparen op je zorgverzekering 2020

In 2020 gaat de zorgpremie omhoog met ongeveer drie euro per maand. Maar een verhoging van de premies hoeft niet te betekenen dat je ook meer kwijt bent aan een zorgverzekering in 2020. Wist je dat je zelf tientallen euro’s kunt besparen? Met deze 10 tips voorkom je dat je onnodig te veel betaalt voor je zorgverzekering.

Tip 1: Bepaal je zorgbehoefte

Het is aan te raden om ieder jaar opnieuw naar je zorgverzekering te kijken. Leefomstandigheden en ook premies veranderen jaarlijks en zo kan het zijn dat de verzekeraar die dit jaar het beste bij je past, dat volgend jaar niet meer zo goed doet. Misschien heb je volgend jaar wel een andere dekking nodig omdat je verwacht meer of juist minder zorgbehoefte te hebben. Een goede vergelijking van verschillende zorgverzekeraars heb je in 10 minuten gemaakt en kan je al snel zo tientallen euro’s besparen.

Tip 2: Eigen risico verhogen

Een snelle manier om te besparen op je zorgverzekering in 2020 is door het eigen risico te verhogen. Standaard is het eigen risico 385 euro, maar dit kan worden opgehoogd tot maximaal 885 euro. Ben je gezond en verwacht je volgend jaar niet veel zorgkosten te maken, dan kun je door het eigen risico te verhogen snel besparen. Bedenk wel goed of dit voor jou echt de meest verstandige keuze is. Moet je onverwachts veel zorgkosten maken, bijvoorbeeld omdat je in het ziekenhuis belandt, moet je in 1 keer een flink bedrag kunnen ophoesten.

Tip 3: Wel of geen aanvullende verzekering

Naast het verhogen van het eigen risico, kun je overwegen om wel of geen aanvullende verzekering af te sluiten. Om dit te bepalen kun je bedenken wanneer je volgend jaar verwacht gebruik te maken van een aanvullende zorgverzekering en hoeveel je hiervoor zal betalen. Het kan zijn dat het voor jouw situatie goedkoper is om de kosten zelf op je te nemen in plaats van een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Een goed voorbeeld is de tandartsverzekering. Twee keer in het jaar een consult betalen is in veel gevallen goedkoper dan een tandartsverzekering. Hiermee bespaar je tientallen euro’s.

Tip 4: Kies voor de juiste basisverzekering

Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen. Zo zitten er namelijk verschillen in de aangesloten zorgverleners, hoeveel er vergoed wordt bij een niet-aangesloten zorgverlener en daardoor de premie. De zorg die wordt gedekt door de basisverzekering is door de overheid vastgesteld en daardoor wel hetzelfde.

Er zijn vier soorten polissen: de restitutiepolis, de combinatiepolis, de naturapolis en de budgetpolis. Een restitutiepolis heeft de meeste keuze aan zorgaanbieders met de meeste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Een budgetpolis heeft daarentegen de minste zorgkeuze met de minste vergoeding wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Het kan de moeite waard zijn om aangesloten zorgverleners bij een budgetpolis op voorhand uit te zoeken. Heb je bijvoorbeeld het geluk dat een gecontracteerde zorgverlener bij je in de buurt zit, dan kun je net zo goed voor een budgetpolis kiezen.

Tip 5: Niet dubbel verzekeren

Let goed op dat je jezelf niet dubbel verzekert in 2020. Beschik je over een doorlopende reisverzekering. Dan ben je misschien dubbel verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Een basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief. In sommige landen is de zorg duurder dan in Nederland en kun je je hiervoor aanvullend verzekeren. Dit kan zowel via een zorgverzekering als via een reisverzekering. Maar allebei hoeft natuurlijk niet.

Tip 6: Betaal de premie per jaar

Wanneer je je premie in één keer betaalt, kan je dat tot 3% korting opleveren bij een zorgverzekeraar. Als je beschikt over voldoende budget, kun je dit overwegen. De jaarpremie wordt dan in januari afgeschreven.

Tip 6: Verzeker kinderen met meest uitgebreide dekking

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij hun ouders of voogd. Verzeker kinderen bij de meest uitgebreide dekking. Je kind lift dan automatisch mee op dezelfde dekking. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld orthodontie maar ook voor fysiotherapie behandelingen.

Tip 7: Vraag zorgtoeslag aan

Vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Tot een bepaald inkomen heb je daar namelijk recht op. Met de zorgtoeslag wordt aan een deel van de zorgpremie tegemoet gekomen door de overheid. Kijk op de website zorgtoeslag.nl om te berekenen waar je in jouw situatie precies recht op hebt.

Tip 8: Laat ingrepen doen door de huisarts

Sommige ingrepen of behandelingen kunnen ook door de huisarts worden gedaan. Bij de huisarts betaal je geen eigen risico en zo kun je zorgkosten besparen. Laat bijvoorbeeld je spiraaltje zetten door de huisarts. Je betaalt dan alleen de kosten van het spiraaltje. Het zetten is gratis. Als je het in het ziekenhuis laat doen, betaal je wel je eigen risico.

Tip 10: Vergelijk jaarlijks en stap over van zorgverzekering

Tot besluit is het natuurlijk raadzaam om jaarlijks zorgverzekeringen goed te vergelijken. Het loont in veel gevallen om altijd even na te gaan of je bij een andere verzekeraar een betere dekking krijgt voor een lagere premie. Het vergelijken doe je natuurlijk met de handige en gebruiksvriendelijke zorgvergelijker op deze pagina.

Start nu met het vergelijken van alle zorgverzekeringen voor 2020.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.