Duurzame zorgverzekering in 2020

Overzicht: Duurzame zorgverzekering in 2020

Veel Nederlanders maken tegenwoordig duurzame keuzes en afwegingen in bijvoorbeeld hun voeding of reizen. Bij deze leefstijl past dan ook heel goed de keuze voor een duurzame zorgverzekering. Maar hoe kun je zien dat een zorgverzekering duurzame keuze maakt?

Hoe duurzaam en verantwoord beleggen zorgverzekeraars?

Verzekeraars beleggen hun geld en hebben daarmee grote invloed op hoe de wereld. Zo investeren verzekeraars hun geld in bijvoorbeeld energie en kunnen daarbij de afweging maken om geld te stoppen in olie en gas of te investeren in duurzame energie zoals zon- en windenergie. Bij het maken van een keuze voor zorgverzekeraar kun je hier invloed op uitoefenen.

Elk jaar komt VBDO (Benchmark Verantwoord Beleggen) met een onderzoek naar het verantwoord beleggen door verzekeraars. VBDO onderzoekt per Nederlandse verzekeraar hoe maatschappelijk verantwoord het beleggingsbeleid is. Daarnaast wordt gekeken naar hoe verzekeraars omgaan op de gebieden Milieu, Mens & Maatschappij en Bestuur.

Volgens het onderzoek is a.s.r. de verzekeraar met het best ontwikkelde verantwoord beleggingsbeleid van Nederland. De verzekeraar scoort een 4.5 op de schaal van 5 in 2019. Naast verzekeraar a.s.r. scoren zorgverzekeraars Achmea en NN Group groen.

Hoe duurzaam is mijn zorgverzekeraar?

Omdat verzekeraars verschillende zorglabels voeren, kun je op basis van onderstaande lijst bepalen onder welk concern jouw zorgverzekering valt:

 1. a.s.r. (Ditzo en De Amersfoortse)
 2. Achmea (Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis, Pro Life Zorgverzekeringen, ZieZo en De Friesland)
 3. NN Group (Nationale Nederlanden, OHRA)
 4. Menzis (Menzis, Anderzorg, Hema)
 5. CZ Groep (Just, CZ Direct)
 6. ONVZ (PNOzorg, VvAA, ONVZ)
 7. VGZ (IZZ, UMC, Univé, Bewuzt, IZA, Zekur, United Consumers)
 8. Zorg en Zekerheid (Z&Z, AZVZ)
 9. DSW (DSW, inTwente, Stad Holland)
 10. iptiQ (National Academic, Besured, Promovendum)
 11. Eno (Salland, ZorgDirect en HollandZorg)

Eerlijke Verzekeringswijzer

Naast het jaarlijkse onderzoek door VBDO houdt de website Eerlijke Verzekeringswijzer bij hoe verzekeraars scoren op het gebied van mensenrechten, klimaat, dierenwelzijn en wapens. Deze website is een initiatief van Amnesty International, Oxfam Novib, FNV, Milieudefensie, PAX en World Animal Protection. Op dit moment doen niet alle verzekeraars mee, de vier grote verzekeraars zijn wel te raadplegen op de website. Bij de grote zorgverzekeraars CZ, Menzis en VGZ is er nog werk aan de winkel. Achmea is daarmee de enige van deze vier die een ruime voldoende krijgt op het gebied van duurzaamheid.

Kiezen voor een duurzamere zorgverzekering in 2020? Overstappen kan eenvoudig via deze website en houd daarbij ook deze handige tips bij de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.