Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je verschillende veelgestelde vragen met betrekking tot het afsluiten van een zorgverzekering.

Basiverzekering

Wat is inbegrepen in de basiszorgverzekering?

Elke basisverzekering in Nederland vergoedt dezelfde kosten. Met name veelgebruikte zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, worden gedekt door de basisverzekering. Bekijk hier wat in de basiszorgverzekering van 2021 is opgenomen.

Wordt fysiotherapie/tandarts/orthodontie/opticien vergoed door mijn basisverzekering?

Nee, fysiotherapie/tandarts/orthodontie/opticien wordt niet vergoed door de basisverzekering. Je kan hier wel een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Het grootste verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis ligt in de zorgkeuze. Waar bij een restitutiepolis uit elk ziekenhuis of elke zorgverlener kan worden gekozen, is deze keuze bij een naturapolis beperkt.

Waarom is de zorgpremie niet hetzelfde voor elke basisverzekering?

Elke zorgverzekeraar kan kiezen welke zorgpremie zij vragen voor een basisverzekering, gebaseerd op het basistarief dat is gesteld door de Nederlandse overheid. Dit bedrag hangt af van de zorgpremie, het type polis en het gekozen eigen risico.

Aanvullende verzekering

Waarvoor heb ik een aanvullende verzekering nodig?

Als je verwacht meer zorg nodig te hebben dan is opgenomen in het basispakket kan het raadzaam zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering voor fysiotherapie, de tandarts of brillen en lenzen.

Moet ik een tandartsverzekering afsluiten?

Een tandartsverzekering is niet altijd nodig, maar kan in sommige gevallen nuttig zijn. Het is slim om verschillende kosten van tandartsverzekeringen voor 2021 te vergelijken met de tandartskosten die je denkt te maken.

Eigen risico

Wat houdt het eigen risico in?

Het eigen risico is een bedrag dat je in de meeste gevallen zelf zal moeten bijdragen voordat je geld vergoed krijgt van je zorgverzekering. Voor 2021 is het minimum eigen risico gesteld op 385 euro. Het is mogelijk om een hoger eigen risico in te stellen, waardoor je minder zorgpremie betaalt. Hierdoor zal je wel meer zelf moeten bijdragen op het moment dat je zorgkosten maakt.

Hoe bepaalt mijn eigen risico mijn zorgpremie?

Het afsluiten van een hoger eigen risico kan je zorgpremie verlagen. Dit betekent echter wel dat je een hogere eigen bijdrage zal moeten betalen op het moment dat je zorgkosten betaalt.

Kan ik mijn eigen risico gespreid betalen?

Op het moment dat je je eigen risico niet in een keer kan betalen is het vaak mogelijk om af te spreken om het bedrag in termijnen te betalen. Andersom is het ook mogelijk om elke maand al een gedeelte van het eigen risico voor te schieten als je verwacht het eigen risico op te zullen maken. Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Aanpassen zorgverzekering

Waarom zou ik overstappen van zorgverzekering?

Soms kan het voordelig zijn om over te stappen van zorgverzekering, bijvoorbeeld als je verwacht te maken te krijgen met andere ziektekosten dan voorgaande jaren, of als je denkt dat je kunt besparen op zorgkosten. Of dit het geval is kan makkelijk worden gezien in de zorgverzekering vergelijker 2021.

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering aanpassen?

Het is elk jaar mogelijk om van zorgverzekering te veranderen tussen half november en 1 januari. Ook dit jaar kan je dus overstappen van ziektekostenverzekering tussen half november 2020 en 1 januari 2021. In sommige gevallen kan ook gedurende de rest van het jaar nog worden overgestapt van zorgverzekering.

Hoe kan ik mijn huidige zorgverzekering opzeggen?

Als je tussen half november 2020 en 1 januari 2021 na het vergelijken van zorgverzekeringen overstapt van zorgverzekering zal je huidige zorgverzekering worden opgezegd door je nieuwe zorgverzekering. Je kan ook zelf je zorgverzekering opzeggen door contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Dit moet gedaan worden voor 1 januari, waarna je voor 31 januari een nieuwe zorgverzekering dient te vinden. Deze zal dan geldig zijn met terugwerkende kracht.

Overig

Waarom moet ik een zorgverzekering afsluiten?

In Nederland heeft iedereen het recht op goede gezondheidszorg. Op het moment dat iedereen maandelijks een bedrag betaalt kan worden gezorgd dat de zorg betaalbaar blijft en voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast kunnen zo ook voor jou de medische zorgkosten worden vergoed op het moment dat je (onverwachts) ziek wordt.

Hoeveel kost een zorgverzekering?

De kosten (zorgpremie) van een zorgverzekering lopen erg uit elkaar, vanwege verschillende redenen. Door verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken kan je zien welk pakket het beste bij je past, en welke zorgkosten hierbij horen.

Kan ik kiezen naar welk ziekenhuis ik toe wil?

Het hangt af van het type polis van je zorgverzekering of je bij elke zorgverlener terecht kan. Bijvoorbeeld een restitutiepolis biedt vrije zorgkeuze, maar zal over het algemeen wel een hogere zorgpremie betekenen.

Is het mogelijk om mijn basisverzekering en aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar?

Ja, dit is mogelijk. Het kan echter wel zijn dat hier extra kosten bij komen kijken. Voor meer informatie over het afsluiten van een basisverzekering en aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar kan je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Hoe kan ik besparen op mijn zorgverzekering?

Om geld te besparen op je zorgverzekering is het slim om alle mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Zo kan je precies zien welke zorgverzekeraar een zorgverzekering aanbiedt die bij je past tegen de gewenste zorgpremie.

Kan ik een collectieve zorgverzekering afsluiten?

In sommige gevallen is het mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten via bijvoorbeeld je werkgever en zo geld te besparen op je ziektekosten. Het is wel slim om de collectieve zorgpremie te vergelijken met de zorgkosten van normale ziektekostenverzekeringen. Soms vallen deze namelijk alsnog goedkoper uit.

Kan een zorgverzekeraar mij weigeren?

Voor de basisverzekering hebben zorgverzekeraars een acceptatieplicht, wat betekent dat zij wettelijk verplicht zijn om iedereen te accepteren om een basisverzekering bij hun af te sluiten. Dit geldt echter niet voor de aanvullende verzekering.