Begrippen

Aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is een extra verzekering, bovenop het basispakket. Het kan raadzaam zijn om deze af te sluiten op het moment dat je denkt meer zorg nodig te hebben dan is opgenomen in de basisverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verzekering voor fysiotherapie, de tandarts of brillen en lenzen.

pillen medicijnen aanvullende zorgverzekering 2020

Acceptatieplicht

Nederlandse zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht, wat betekent dat zij wettelijk verplicht zijn om iedereen te accepteren die een basisverzekering bij hun wilt afsluiten. Er geldt geen acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen.

Basispakket

Het basispakket (de basisverzekering) van elke zorgverzekering is precies hetzelfde. Bekijk hier wat er in het basispakket van ziektekostenverzekeringen voor 2020 is opgenomen. De kosten voor het basispakket kunnen verschillen. Het is daarom slim om deze te vergelijken.

Basisverzekering

De basisverzekering (het basispakket) is hetzelfde bij elke zorgverzekeraar. Bekijk hier wat de basiszorgverzekering van 2020 inhoudt. De kosten voor basisverzekeringen kunnen verschillen. Het is daarom slim om deze te vergelijken.

Betalingsregeling

Op het moment dat het even niet lukt om de zorgpremie in een keer te betalen kan het mogelijk zijn om een betalingsregeling te maken met je zorgverzekeraar.

Budgetpolis

De budgetpolis is de goedkoopste polis die kan worden gekozen bij het afsluiten van een basisverzekering. Dit houdt echter wel in dat de keuze uit zorgverleners zeer beperkt is.

Collectieve verzekering

Soms is het mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten bij bijvoorbeeld uw werkgever. Het afsluiten van een collectieve verzekering kan een goede manier zijn om geld te besparen op je zorgverzekering. Vergelijk hierbij wel ook altijd de prijzen met normale zorgverzekeringen.

Eigen risico

Het eigen risico is een bedrag dat je in de meeste gevallen zelf zal moeten bijdragen voordat je geld vergoed krijgt van uw zorgverzekering. Voor 2021 is het minimum eigen risico gesteld op 385 euro. Het is mogelijk om een hoger eigen risico in te stellen, waardoor je minder zorgpremie betaalt. Hierdoor zal je wel meer zelf moeten bijdragen op het moment dat je zorgkosten maakt.

Naturapolis

De budgetpolis is een type polis die kan worden gekozen bij het afsluiten van een basisverzekering. Deze polis kost minder dan een restitutiepolis en meer dan een budgetpolis. Er is geen vrije zorgkeuze maar de keuze uit zorgverleners is minder beperkt dan bij een budgetpolis.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is een type polis die kan worden gekozen bij het afsluiten van een basisverzekering. Deze polis zal over het algemeen meer kosten dan een budget- of naturapolis, maar heeft als groot voordeel dat er vrije zorgkeuze is en dat er dus uit alle zorgverleners kan worden gekozen bij het zoeken naar hulp.

Tandartsverzekering

De meeste tandartskosten zijn niet opgenomen in het basispakket. Daarom kan het slim zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten, waarmee deze kosten wel (deels) zullen worden gedekt.

Tussentijds overstappen

Elk jaar is het tussen half november en 1 januari mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Er bestaan uitzonderingen waarbij het ook mogelijk is om in de rest van het jaar te veranderen van zorgverzekering.

Vergelijken zorgverzekeringen

Elke zorgverzekeraar biedt verzekeringen tegen een andere prijs. Daarnaast biedt niet elke zorgverzekeraar dezelfde aanvullende verzekering. Daarom is het slim om de zorgverzekeringen 2021 te vergelijken om zo te kijken welke verzekering het best bij je past.

Verplicht eigen risico

Het verplichte, minimale eigen risico voor zorgverzekeringen is in 2021 gesteld op 385 euro.

Verzekeringsplicht

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Vrije zorgkeuze

Vrije zorgkeuze houdt in dat er bij het zoeken naar zorg kan worden gekozen uit elke zorgverlener. Als bij het afsluiten van een basisverzekering wordt gekozen voor een restitutiepolis is dit mogelijk.

Ziektekosten

Ziektekosten (zorgkosten) zijn de kosten die je betaalt voor uw zorgverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen (onverwachte) nodige zorg. De ziektekosten die je per zorgverzekering betaalt kunnen erg verschillen. Daarom is het slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Ziektekostenverzekering

In Nederland is het voor iedereen verplicht om een basis ziektekostenverzekering af te sluiten. Zo wordt gezorgd dat gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Indien gewenst kan er ook een aanvullende verzekering worden afgesloten. De kosten van ziektekostenverzekeringen kunnen erg verschillen. Het is daarom slim om deze te vergelijken.

Zorgkosten

Zorgkosten (ziektekosten) zijn de kosten die je betaalt voor uw zorgverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen (onverwachte) nodige zorg. De zorgkosten die je per zorgverzekering betaalt kunnen erg verschillen. Daarom is het slim om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Zorgpremie

De zorgpremie die je betaalt zijn de kosten van de zorgverzekering die je afsluit bij een zorgverzekeraar. Deze wordt bepaald door het type basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering die hierbij kan worden afgesloten. De zorgpremie kan erg verschillen per verzekering. Het is daarom slim om verschillende ziektekostenverzekeringen en de zorgpremie die hierbij hoort te vergelijken.

Zorgverzekeraar

Nederland kent vele zorgverzekeraars die elk een net andere verzekering aanbieden. De basisverzekering zal hierbij altijd dezelfde kosten vergoeden maar kan wel verschillen in te betalen zorgpremie. Niet elke zorgverzekeraar biedt echter dezelfde mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen.

Zorgverzekering

In Nederland is het voor iedereen verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Zo wordt gezorgd dat gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Indien gewenst kan er ook een aanvullende verzekering worden afgesloten. De kosten van zorgverzekeringen kunnen erg verschillen, waardoor het slim is om deze te vergelijken.

Zorgverzekering vergelijker

In de zorgverzekering vergelijker 2021kunnen verschillende zorgverzekeringen bij verschillende zorgverzekeraars met elkaar worden vergeleken. De meest goedkope zorgverzekering zal bovenaan het lijstje worden getoond, zodat je makkelijk een overzicht kan krijgen van de zorgverzekeringen die goed bij je passen.