Zorgpremie 2021

zorgpremie vergelijken zorgverzekeringenDe zorgpremie zijn de kosten van de zorgverzekering die je afsluit bij een zorgverzekeraar. De zorgpremie wordt bepaald door het type basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering die hierbij wordt afgesloten. Als een budgetpolis of naturapolis als basisverzekering wordt gekozen zal de zorgpremie lager zijn dan bij een restitutiepolis. Dit brengt echter wel nadelen met zich mee, zoals het niet terecht kunnen bij elke zorgverlener. Hoe duur de zorgpremie van de zorgverzekering is hangt ook af van de hoogte van het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie.

Zorgpremie 2021

Op Prinsjesdag werd door het kabinet bekend gemaakt dat de zogenoemde nominale zorgpremie in 2021 zal toenemen met 3 euro per maand. Er is besloten om het minimum eigen risico voor zorgverzekeringen in 2021 gelijk te houden op 385 euro. De zorgtoeslag zal grotendeels meestijgen met de zorgpremie. In het basispakket zijn er nieuwe dekkingen toegevoegd, maar ook vergoedingen geschrapt. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Besparen op je zorgpremie in 2021

Het hebben van een passende zorgverzekering is erg belangrijk maar kan ook veel kosten. Er zijn echter een aantal manieren om geld te besparen op uw zorgverzekering voor 2021.

  • Vergelijk zorgverzekeringen voor 2021: elke zorgverzekeraar biedt een andere zorgverzekering tegen een andere prijs. Daarom is het belangrijk om de ziektekostenverzekeringen goed met elkaar te vergelijken om zo te zien waar je het minst betaalt voor dezelfde zorg.
  • Betaal in grotere termijnen: bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om niet per maand, maar per kwartaal of (half) jaar te betalen. Aangezien de zorgverzekeraar het geld op deze manier eerder binnen heeft is het vaak mogelijk om korting te krijgen op de zorgverzekering.
  • Verhoog het eigen risico: het minimum eigen risico van zorgverzekeringen voor 2021 is vastgesteld op 385 euro. Het is echter ook mogelijk om een hoger eigen risico in te stellen, in ruil voor een lagere zorgpremie. Het is hierbij wel belangrijk om te beseffen dat je dus meer zelf zal moeten betalen op het moment dat er iets gebeurt.
  • Sluit een collectieve zorgverzekering af: bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om je aan te sluiten bij een collectieve zorgverzekering, bijvoorbeeld via uw werkgever. Hierbij kunt u korting krijgen voor zowel de basisverzekering als aanvullende verzekeringen. Het is wel slim om de uiteindelijke prijzen te vergelijken met overige zorgverzekeringen, aangezien deze in sommige gevallen alsnog goedkoper kunnen uitpakken.